De wadden

Twirrewyn ligt in de gemeente Waadhoeke, een prachtige plattelands gemeente direct aan de Waddenzee. De Wadden met haar heerlijke eilanden is waarschijnlijk één van de mooiste natuurgebieden in ons land. Het Waddengebied heeft iets magisch. Hier kun je nog helemaal alleen zijn; alleen met de wind, het zand en de zee. De zee die het Wad steeds opnieuw vormt door de getijden. Kijk ook eens op de site van De Wadden. Wat het Wad kan doen met mensen wordt door het korte gedicht van Trix van Meerbeek prachtig verwoord.


Ik laad mijn hart vol Waddenzee, een beetje stiekem, zonder vragen
Ik neem een beetje Vlieland mee, zoveel als ik kan dragen

Terschelling

Terschelling is een begrip! Wie is er niet een keer geweest? En bij velen blijft het niet bij die ene keer. Terschelling heeft een prachtige natuur waarin je uren kunt doorbrengen. Het uitzicht vanaf een duin op de Noordsvaarder op de Noordzee, de Waddenzee en Vlieland is adembenemend. Uren banjerend langs de vloedlijn met uitzicht op de branding geeft rust. Op cultureel gebied is Terschelling internationaal geroemd. Elk jaar is het genieten op Oerol! Bij een meerdaags verblijf in Twirrewyn is het goed mogelijk om een dagtocht naar Terschelling te maken. In de zomer neem je om 07.25 uur de trein naar Harlingen Haven waar je ruim 20 minuten later aankomt. Rustig loop je naar de veerterminal waar je om 08.15 uur de sneldienst neemt naar Terschelling waar je rond 09.00 uur aankomt. De hele dag ligt voor je om te genieten van alles wat Terschelling te bieden heeft. ’s Avonds neem je de laatste boot weer terug naar Harlingen waarna je de aansluitende trein naar Deinum neemt. Tien minuten na aankomst in Deinum zit je weer op je terras bij Twirrewyn en geniet je onder het genot van een ondergaande zon na van een heerlijke dag. Klik hier om te zien wat er te doen is op Terschelling. Klik hier voor boekingen bij rederij Doeksen.

.

Vlieland

Vlieland is het eiland waar RUST met hoofdletters wordt geschreven. Omdat het eiland autoluw is zul je weinig last hebben van passerend snelverkeer. Het dorp Oostvlieland is zeer pittoresk. Je vindt er alles wat je nodig hebt. Vanuit het dorp loop je snel naar de prachtige jachthaven. Vanaf de jachthaven loop je zo het strand op en rond je lopend het eiland aan de oostkant. De aankomende jachten komen vlak langs het strand binnen en moeten soms tegen een forse stroming opboksen. Vlieland heeft een prachtige natuur en de Vliehors is een ware beleving. Hier ben je alleen in een prachtige omgeving waar de Noordzee en de Waddenzee elkaar soms bijna raken. Bij helder weer is de vuurtoren van Texel goed te zien. Ook Vlieland heeft een rijk cultureel aanbod. Elk jaar wordt het festival Into The Great Wide Open georganiseerd. Vlieland is voor een dagtocht goed bereikbaar. In de zomerperiode vertrekt de veerboot om 09.05 uur vanaf Harlingen zodat je rond 10.30 uur na een mooie overtocht aan dek op Vlieland aankomt. Je huurt een fiets en dwaalt over een heerlijk eiland waarna je de laatste boot weer terugneemt. Met de trein ben je zo weer in Deinum zodat je ’s avonds nog kunt genieten van een prachtig uitzicht vanaf je eigen terras. Klik hier om te zien wat er te doen is op Vlieland. Klik hier voor boekingen bij rederij Doeksen.


Wadlopen

Om het Wad echt te leren kennen is Wadlopen natuurlijk de ultieme ervaring. Geniet van de geluiden van het Wad terwijl je voeten in de modder zakken of over een harde zandplaat hun sporen achterlaten die door de opkomende vloed weer worden gewist. In Friesland zijn er mogelijkheden om te gaan Wadlopen zoals in Paesens-Moddergat aan de zeedijk. Vanuit Twirrewyn ben je er met de auto in ongeveer 40 minuten. Als je gaat Wadlopen is het belangrijk om het volgende mee te nemen:

- oude schoenen die goed vast zitten
- korte broek
- warme trui en wind- waterdicht jack
- kleine rugzak

- eten en drinken voor onderweg
- zonnebril en zonnebrandcreme
- douchespullen en een handdoek

- droge kleding

- vuilnizak om vieze kleding meer te nemen naar huis

Kijk voor meer informatie op de site van Oanedyk in Paesens-Moddergat of de site van het Wadloop Centrum Fryslân.

Veel plezier!

Natuur

De natuur in het Waddengebied is zeer divers. Prachtige duingebieden gaan over in bossen en heide. Weilanden raken het slik van de Waddenzee. Diepe geulen waarin het water kolkt liggen naast drooggevallen banken waarop zeehonden heerlijk in de zon liggen. In de verte kleurt de lucht donker door duizenden vogels die door de vloed worden verdreven van hun voederplaats. Op de website www.beleefdewaddennatuur.nl vind je veel informatie over de natuur in het waddengebied.